Комисията по конституционни въпроси ще продължи своето заседание днес от 10:00 часа в

...
Комисията по конституционни въпроси ще продължи своето заседание днес от 10:00 часа в
Коментари Харесай

Конституционната комисия заседава извънредно по промените в Основния закон

Комисията по конституционни въпроси ще продължи своето заседание днес от 10:00 часа в зала 1 на Народното събрание. Очаква се депутатите да гласоподават текстовете, свързани с служебния кабинет, които през вчерашния ден бяха отсрочени. 

Министърът на правораздаването Атанас Славов разяснява, че препоръчаната редакция за служебния кабинет би трябвало да бъде предпазена в пленарната зала, само че ръководителят на Върховния касационен съд да не е включен в кръга лица, от които президентът може да избира длъжностен министър-председател. По думите му това би основало риск за независимостта на правосъдната власт.  

Вчера депутатите одобриха текстовете, свързани с двойното поданство за народните представители и министрите. Министър Славов разяснява, че решението за двойното поданство е суверенно решение на българския парламент. 

Депутатите заседаваха повече от 6 часа във вчерашния ден. Повече от 6 часа депутатите заседаваха и дискутираха с специалисти промените. Именно измененията в Конституцията са в основата на парламентарното болшинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Заявката измененията да бъдат признати до края на годината.

Какво взеха решение депутатите:

- 3 март остава народен празник;

- Народното събрание да може да приема закони за избор на регулатори с квалифицирано болшинство - 2/3 или 160 гласа;

- За депутат да може да бъде избиран български жител, който има и друго поданство, само че е живял последните 18 месеца в страната;

- Мандатът на основния прокурор се понижава от 7 на 5 години и той няма да има право на втори мандат.

- Висш съдебен съвет се разделя на правосъден и прокурорски съвет, като:

- Съдебният съвет ще има 15 членове, в това число ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, 8 членове, определени от съдиите и петима от Народното събрание;

- Прокурорският съвет ще се състои от 10 членове, измежду които: основният прокурор, двама - определени от прокурорите, един - определен от следователите и шест, определени от Народното събрание.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР